Blog: 5 tips voor een duurzaam huishouden in 2021!

Artikel 3 van 4

#5 Gebruik wat de natuur je geeft

Gebruik wat de natuur je geeft! Niet iedereen heeft een geschikte woning om zonnepanelen op te leggen. Dat is uiteraard een mooie groene manier van het opwekken van elektriciteit, maar er is nog zoveel meer. Sla bijvoorbeeld regenwater op in een regenton. Gratis water, en je voorkomt dat je schoon drinkwater bij de planten giet.

Daarnaast kun je nog meer doen. Denk aan het drogen van je was aan een droogrek en het kopen van seizoensgebonden producten. Deze producten hebben minder transport nodig. En sla eens een keer vlees over. Overconsumptie van vlees is niet goed voor het milieu. Overigens doe je jezelf ook een plezier als je matigt met vlees, gezond is dit namelijk zeker niet.

#4 Vermijd plastic

Ondanks dat dit punt wel voor zich lijkt te spreken verbaast het me nog altijd hoeveel producten er verpakt worden in plastic. Let eens op de afvalzak wanneer je boodschappen hebt gedaan of eens uitgebreid hebt gekookt. Grote kans dat je een grote berg plastic achterlaat.

Wat kun je hier aan doen? Je kunt in ieder geval opletten bij de keuzes die je maakt in de supermarkt. Of koop eens lokaal bij de groenteboer die niet of minder in plastic verpakt. Overigens kijken medewerkers in diverse winkels niet vreemd op wanneer je eigen verpakkingsmateriaal meeneemt. Een extra mogelijkheid is aandacht te schenken aan huishoudelijke producten waar natuurlijke alternatieven voor zijn. Denk aan houten huishoudelijke producten in plaats van huishoudartikelen van plastic.

En als laatste: koop wat je nodig hebt. Doe boodschappen met een lijstje en voorkom dat je thuis komt met van alles wat je niet gebruikt.

#3 Gebruik minder

Uiteindelijk zit het ook in de kleine dingen. Nummer 3 op de lijst is: gebruik minder. Is het nodig dat je twee keer per dag doucht? Douche wat korter en laat wat vaker de auto staan. Daarnaast verbruikt een auto relatief veel brandstof als je kleine stukken rijdt. Pak wat vaker de fiets, dat is ook nog eens gezond.

Wat ook helpt is je energieverbruik in kaart te brengen. Je krijgt wat makkelijker een beeld bij wat je gebruikt. Daarnaast is het iedere maand weer spannend wanneer je de energienota krijgt. Hoe hebben we het deze maand gedaan?

Verder is natuurlijk de isolatie van je huis belangrijk. Het kan interessant zijn om eens te kijken wat het je oplevert als je een wat ouder huis beter laat isoleren. Op het eerste gezicht lijken de kosten misschien hoog, maar wat levert het je uiteindelijk jaren later op? Naast winst voor onze leefomgeving en in de vermindering van je Co2 uitstoot, scheelt het ook flink wat geld in de portemonnee!

Als laatste is het aan te raden de verwarming wat minder hoog te zetten. Zet het uit wanneer je niet thuis bent en draag lekkere pantoffels. Wanneer je voeten warm zijn, ben je dat zelf snel ook. En draai een vaatwasser alleen als hij vol is. Bij voorkeur op een lagere temperatuur.

#2 Vermijd verspilling

Het weggooien van voedsel is iets wat nog teveel gebeurt. Goed voedsel is er niet om een productieproces te doorlopen waarbij het op allerlei manieren energie kost om het vervolgens in de container te gooien. Koop daarom alleen wat je nodig hebt. Doe boodschappen met een lijstje en heb je wat over? Warm het de volgende dag op.

Schakel daarnaast apparaten uit wanneer je het huis verlaat. Het gaat hier om huishoudelijke apparaten, maar ook om verwarming of de tv.

#1 Altijd de juiste duurzame huishoudelijke producten in huis

Op nummer 1: let op de producten die je in huis haalt. Er zijn tegenwoordig zoveel duurzame alternatieve huishoudelijke producten en ecologische verzorgingsproducten, in plaats van de schadelijke producten waar we aan gewend zijn. Zie hier een aantal voorbeelden van producten die je helpen bij een duurzaam huishouden. Ook zijn er diverse duurzame verzorgingsproducten beschikbaar.

Kijk daarnaast kritisch naar verbruik en (EU) ecolabels. Diverse ecolabels stimuleren producenten zich te houden aan richtlijnen die het milieu ten goede komen. Zo zijn diverse ecologische schoonmaakmiddelen vandaag de dag vrij van schadelijke stoffen en vind je diverse huishoudelijke producten die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare grondstoffen.

Meer weten? Houd onze kanalen in de gaten of stuur ons een berichtje

© 2020 - 2024 Ecoboxen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel